Tegels eruit, groen erin!


KLIMAATADAPTATIE:

De afgelopen jaren is de gemiddelde temperatuur op aarde gestegen met 1 graad Celsius en op de Noordpool zelfs met zo’n 3 graden. Die temperatuur- stijging zorgt voor extremer weer : we krijgen steeds  vaker te maken met lange periodes van droog en warm weer en heftige regenbuien en stormen. Dienaangaande moeten we onze huizen en omgeving aanpassen aan het veranderende klimaat. Dit heet klimaatadaptatie.

HOE WORDT HET TE HEET IN JE WONING:

Gebrek aan water, planten en bomen in de omgeving en veel stenen zorgen samen voor oververhitting bij warm weer. Stenen en asfalt nemen veel hitte op en stralen dat weer uit. Dit “hitte-eiland-effect” komt vooral voor in steden en dorpen met veel verharding. De temperatuur op deze plekken kan wel 8 graden hoger zijn dan de temperatuur van het omliggende land. De lucht in je woning wordt warm door de zon, maar een veel groter probleem is dat de massa (beton en baksteen) van de woning opwarmt. Als steen eenmaal warm is, duurt het lang voordat het weer afkoelt.

WAT KUN JE AAN HITTE IN JE WONING DOEN:

Voorkom dat de omgeving van je woning heet wordt en voorkom dat de hitte je huis binnenkomt. Hoe groener je woonomgeving en hoe minder tegels, hoe beter. Zorg daarnaast voor zonwering aan de buitenkant van de ramen. Dat kan b.v. ook een (lei-)boom, struik, klimplant, parasol, of schaduwdoek zijn. Maak je gevel en tuin groen : gevelplanten kunnen zorgen voor een vijf tot zeven graden lagere temperatuur in de woning. Voor een aantal van deze zaken, zoals zonneschermen, heb je toestemming van je verhuurder nodig!

WAT KUN JE DOEN TEGEN VERDROGING EN WATEROVERLAST:

Tegels eruit, groen erin. Tegels en bestrating zorgen ervoor dat water niet de grond in kan zakken. Bij hevige regenval kan het riool al het water niet afvoeren. Tegels verwijderen helpt, maar nog beter is om er planten voor in de plaats te zetten. Planten helpen om het water sneller af te voeren, maar voorkomen ook dat de grond te droog wordt. Door verdroging kunnen huizen verzakken. 

Meer tips : www.woonbond.nl/energie/gezond-wonen