Rookmelders en koolmonoxidemelders


Rookmelders hebben hun nut allang bewezen. De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets, je neus werkt niet. Alleen je gehoor werkt nog. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je snel in een diepe bewusteloosheid. In woningen die gebouwd zijn na 2003 is een rookmelder verplicht. Deze  apparaten moeten aangesloten zijn op netvoeding. Maar er is altijd een batterij in het apparaat aanwezig die ervoor zorgt dat ook tijdens stroomuitval de rookmelder blijft werken. Het kabinet wil de rookmelder nu in alle woningen verplicht stellen. Mogelijk al in juli 2022. Volgens de Brandwonden Stichting is dat hard nodig. 

Wilt u weten hoeveel brandmelders u thuis nodig heeft, ga dan naar de uitstekende website rookmelders.nl van de brandweer en de Brandwonden Stichting.

Koolmonoxide, ook bekend als CO, is een sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet, maar wanneer je het inademt, kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Een koolmonoxidemelder kan uitkomst bieden. Koop altijd een gecertificeerde melder. 

Een rookmelder en een koolmonoxidemelder ineen wordt door de brandweer ontraden, omdat deze twee apparaten op verschillende hoogtes moeten worden geplaatst ; een rookmelder aan het plafond, een koolmonoxidemelder  lager, meestal aan de muur.